Obra de Teatre Fets de Fígols 1923

El dia 18 de gener es celebren 81 anys dels inicis dels Fets de Fígols que van tenir lloc a les mines de carbó del nostre municipi – Sant Corneli, Sant Josep, la Consolació. Però també en les fàbriques tèxtils de Sant Salvador de la Vedella. Les treballadores d’aquestes fàbriques varen ser claus en l’aposta per una lluita pacífica i necessària en contra de les duríssimes condicions de treball semblants, segons algunes fonts literàries, a l’esclavitud

Aquesta revolta pacífica i fraternal va ser una de les moltes batalles un la gran conquista dels drets laborals i democràtics. Una herència que avui dia ens toca defensar. Tot i ser abatuda a pocs dies d’aconseguir i proclamar la república de comunisme llibertari, encara avui dia és símbol de la voluntat popular de millorar les condicions de vida i de feina.

Aquest fet  quasi únic en el món ha de ser recordat i viscut amb orgull. I sobretot ha de ser donat a conèixer. Nosaltres del CLAM considerem que els Fets de Fígols són un diamant en brut. I és per això que els regidors Miquel Belmonte i Marie Kapretz varem  decidir anar a veure el secretari general de Cultura a la Conselleria. En la reunió vàrem proposar celebrar una commemoració teatralitzada anual que faria reviure la memòria i tindria capacitat per atreure gent d’arreu que vulguin conèixer aquesta part de la història catalana i obrera.

Actualment el projecte s’està elaborant en col·laboració amb el Museu de les Mines de Cercs, l’equip de Govern del Municipi. Comptem amb la complicitat de les Comissions de Festes, AMPA i Associacions De Veïns.

Totes les entitats estan cridades a donar un cop de mà en la elaboració i realització de la OBRA DE TEATRE. SUMA’T I PARTICIPA-HI!

Per ampliar coneixements sobre els fets de Fígols recomanem la lectura dels llibres:

creyeron_que_eramos_rebano‘Creyeron que eramos rebaño’, Jesús Giráldez Macía, Zambra – Baladre – Libreando ediciones, 2010, 220 págs., ISBN 978-84-613-6942-3

 

 

minas de figols‘Minas de Fígols, una historia de la revolución social’, Pedro Peralta, Centre d’estudis Llibertaris Federica Montseny, 2004, 71 págs.

 

 

També recordem que el Museu de les Mines de Cercs dedica una sala als ‘Temps de revolta’.

Aquesta entrada ha esta publicada en Cercs, Cultura, Obra de Teatre Fets de Fígols 1923. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s